Rabu, 1 September 2010

MELAYU OH MELAYU

OH inilah topic yang paling sensatif sekali kalau nak dikatakan atau dibincangkan.
tapi hari ni nak luahkan pendapat tentang sejenis melayu ni.

satu jenis melayu yang tak malu dah tak ada segan silu apatah lagi nak layu, melayu jenis ni tak kenal erti tunduk sebab dia ni lalang yang tak pernah jumpa padi, jadi dia akan rasa best aja sepanjang masa.

mungkin kurang kasih sayang, mungkin kurang diberi perhatian masa kecik yang buat melayu jenis ni bila besar dia akan jadi kurang senang duduk, tak boleh duduk diam kalau dia diam tu bukan sebab dia baik, tapi membara untuk perancangan baru.

melayu macam ni bukan seekor aja ada tapi berekor2, macam ayat salmah kata pada sarip dol "orang tak kacau dia, dia tak malu nak kacau kita" itulah sifat utama melayu jenis ni. Memang susah nak duduk diam, ada aja benda yang depa ni buat lepas satu2 dia buat.
tak jadi dengan cara ni depa akan buat cara lain.

Melayu jenis macam ni memang punyai sifat2 khusus sebagai pengacau antaranya:
-suka laga2kan orang
-suka fitnah2 orang
-suka mereka cerita
-sangat2 lupa asal usul
-suka main guna2
-dan lain2 sifat yang kita pun sedia maklum

tak tahulah apa masalah melayu ni entah suka kacau orang, tuduh macam2
udah2 lah tu cukup2 lah tu
tak takut ke berdosa???
dosa antara kita ngan tuhan antara kita dan manusia ni berbeza
baik berdosa dengan tuhan dari manusia sebab dengan tuhan dia maha pengampun dengan manusia bila agaknya kita akan nak mintak maaf.(pendapat sesetengah orang)

em..... mudahnya macam ni,
manusia macam ni memang jenis fikir dunia aja dia tak nampak dah akhirat
dah tak nampak akan kematian, jenis tak nak fikir sejenak pun pasal mati
jenis ni cepat sangat lupa diri. tak nampak perjalanan hidup ni yang sebenar tak nampak tujuan kita hidup

inilah masalah dengan melayu, fikiran cetek sangat.
sibuk sangat dengan dunia ni
itulah yang terjadi
terlupa akan wujudnya balasan
dan hidup dalam pentadbiran sendiri

tapi apa nak buat
bagi kau agama kau bagi akau agama aku

tapi kalau kau seagama dengan aku maka nabi kita ada cakap kau dan aku bersaudara jadi
kau jangan ganggu keluarga aku

Rabu, 18 Ogos 2010

Kisah Berpukul di Kapar

emmmm terasa pulak ingin nak berkongsi pengalaman masuk gelanggang buah pukul
tapi bagi kami di kapar agaknya COURT buah pukul.

rasa nya dah hampir dua tahun jugak join lian padukan
semuanya bermula dalam blog, masa tu dah pun belajar silat permainan kuncian dan sebagainya

nasrul aka bro ha

dalam blog tu lah berkenalan dengan cikgu nasrul masa tak tahu pun nama dia sebenarnya yang tahu cuma dia punya nickname atau nama samaran iaitu Ha Lurus den call him Bro Ha. selalulah borak tukar pendapat pasal silat tapi dalam forum macam2lah semua pun kaki sembang kita kata ni power depa kata tu power hehehehehehe

bro ha pun pun sembanglah pasal lian padukan pasal buah pukul, jangan kan nak jatuh hati bila tgk dalam internet terkejut ini ke lian padukan terasa macam nothing aja (ego orang silat kot). masa tu siap Private message dia lagi nak pasal silat.

By the way nasrul suka letak avatar awek cun2 and dikatakan menguris mata yang melihat selalu sakat dia pasal benda ni, nasrul and awek korea nya

tapi berbeza pulak dengan member den sorang tu AMIR nama dia, dia dok ajak gi cari gelanggang lian masa tu dikatakan ada kat S.A tapi tiap kali ke sana tutup
pelik benar.

dipendekan cerita satu hari tu amir ajak den gi jumpa sorang cikgu buah pukul ni, jadi bertemulah kami dengan cikgu yang dikatakan amir tu maka dia pun sembang lah ini itu dan ini pasal buah pukul tetang apa tu buah pukul bla...bla...bla

tapi ada masalah sikit aja masa tu iaitu masa dan tempat sebab masa tu den kerja dan belajar pada hari kerja jadi masa tu agak rumit. jadi kami pun mintak masa untuk fikir dulu
(padahal agak lega sebab tak minat sangat nama pun pelik buah pukul)

dan tu den cerita kat bro ha ni kata den akan join buah pukul dia pun tanya lah detail about apa yang den kata tu den pun mengadulah tentang masalah tempat dan masa tu.

(den sebetulnya lemah dalam nak mengarang ni)

kemunculan cikgu azhar

oklah dijadikan cerita agaknya selepas memikirkan masalah den ni cikgu nasrul pun bagi 10 nombor keramat untuk den gunakan, no telephone cikgu azhar katanya ada gelanggang di kapar klang. jadi den pun ceritakan pada si amir jadi diserahan kerja contact mengontact ni pada den dia busy agaknya enthlah den jadi mangsa

kebetulan kami pun dari klang. den pun berhubung lah dengan cikgu azhar dah tu kebetulan pulak kelasnya pun jadi pada hari sabtu ah memang cantik sangat lah memang kenelah lah tempat dan waktu (tapi masa tu hati ni berat sangat nak pergi cuma melayan si amir tadi aja nak sangat main buah pukul. tak ikut kang merajuk pulak....gurau)

kali pertama den dan amir datang berjumpalah kami dengan cikgu azhar masa tu den dapat tgk senior2 den sekarang tengah sibuk berlatih di dalam gelanggang.
maka kami pun diberi penerangan tentang permainan buah pukul ni termasuk sedikit demo dari cikgu azhar dan senior kami usop aka abang long kapar.

agaknya lebih kurang sejam lebih cikgu azhar menerangkan tentang lian padukan dan permainan buah pukul ni pada kami kami pun meminta diri untuk pulang. dalam perjalanan pulang tu amir bukan main gembira lagi tapi den belum ada sebab untuk gembira.

lepas pertemuan dengan cikgu azhar den pun cerita lah perkara akan join lian padukan ni pada sahabat den lagi sorang si Ahmad dan oleh kerana mamat ni pun tak ada belajar apa2 masa tu den pun ajak teman dan join sekali, dia pun kebetulan free malam yang dicadangkan bermulanya untuk latihan tu sebab ahmad ni kerja shift jadi memang rezzeki dia kot. masa tu dia cadang nak tgk2 dulu.

hari pertama berlatih

mula2 datang tu si ahmad aka samo hung aka ah hung cakap dia nak tgk2 aja kalau ok dia akan join lah
bila sampai gelanggang lepas bersalam ahmad pun entah dari mana datang mood kata pada den nak join latihan terus maka inilah kisah ahmad mula belajar buah pukul bermula dari datang nak tgk2 aja

kami kami diajar melakukan senaman ringan masa tu masa tu bersama senior yang lain. wah penat betul belatih masa tu
dah tu kami dikejutkan dengan pemintaan cikgu azhar untuk laga keting
oh info ni penting......masa hari pertama tu den dan amir jadi partner dan ahmad takde partner jadi dia pun dapat lah peluang berpasangan dengan cikgu azhar hehehehehehe

maka latihan kami tadi bermula dengan senaman dan latihan jurus satu dan penggunaan nya
wah terkejut pulak kami hari tu belum apa2 dan diajar cara bergaduh diajar cara bertumbuk.
masa den belajar silat lain dulu hari pertama ni belajar tepisan aja.

agak gila juga lian padukan memang terhakis semua pendapat den yang dulu2 konon biasalah konon nothing lah konon kononlah.
latihan kami diselangi dengan rehat...biasalah dikawasan open rehatnya syok dan lama dengan hembusan rokok menambahkan nikmat rehat tu.
tapi rehat kami bukanlah semata rehat ilmu masih diteruskan dengan penerangan dari cikgu azhar.

akhirnya lepas selesai latihan kami pun pulang rasanya hari pertama tu dari selesai solat isyak sampai dekat pukul 330 pagi jugak baru habis kot, dalam perjalanan pulang tulah masing2 menceritakan tentang kesakitan yang dialami dan menunjukkan bengkak terutama ahmad yang sampai terkeluar air mata laga keting dengan cikgu azhar.

perasaan

inilah pengalaman yang tak akan kami lupa, dan kerana latihan hari pertamalah kami masih di sini. hari pertama tulah yang membuatkan kami ingin tahu akan permainan buah pukul ini dengan lebih mendalam

hari pertama tulah kami betul merasakan apa itu ilmu tempur dan lebih yakin lagi dengan diri. apa pun buah pukul memang seronok jauh berbeza dari apa yang den anggap selama ni

masih teringat kata cikgu azhar pada kami masa awal2 masuk dulu
"bila ada murid datang menuntut, cikgu wajib bagi apa yang dituntut"
kerana ilmu tu adalah hak murid yang datang untuk MENUNTUT ilmu dari guru tu

mungkin pemahaman masing2 berbeza tapi kata2 nilah yang buat den tergoda untuk menuntut ilmu sebenarnya.

Mior Al Padukani

Khamis, 12 Ogos 2010


Bismillahirahmanirahim..

Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua ahli-ahli Lian Padukan khususnya di Gelanggang Kapar.Di bulan yang mulia dan penuh keberkatan marilah kita semua berlumba-lumba amal makruf nahi mungkar agar menjadi contoh serta tauladan kepada umat manusia yang lain.Dikesempatan ini saya juga ingin memohon maaf sekiranya ada terkasar bahasa..terumpat dibelakang sesiapa..harap dimaafkan.Saya juga menyeru kepada diri saya sendiri serta kekanda dan adinda seguru agar teruskan latihan walaupun dibulan Ramadhan cuma kita kena make appointment dengan Cikgu Azhar.

Salam Ramadhan ikhlas dari saya dan keluarga.

Juhann Laksamana Al-Padukan

Ahad, 25 Julai 2010

IKHLASKAH DIRI INI?


Kita semua maklum bahawa keikhlasan itu menjadi elemen penting untuk apa-apa amalan kita diterima oleh Allah subhanahu wa ta’ala & kita berharap agar amalan kita dapat membela kita pada hari pembalasan kelak.


Niat pada permulaan kita membuat sesuatu perkara hinggalah ke akhir ,perlulah hanya kerana Allah subhanahu wa ta’ala semata-mata. Tidak kira amalan itu menyentuh perkara ibadat mahupun dalam kehidupan harian. Ibarat kita hendak mengenal samada kita sudah dilamun cinta pasti ada tanda-tandanya, begitu juga dengan tanda-tanda yang dapat menolong kita memastikan adakah benar-benar kita ini ikhlas?



Antaranya :-

  • Kita takutkan sanjungan dan pujian manusia.
  • Kita tidak berasa hati apabila usaha dikritik oleh manusia.
  • Kita tidak berasa bangga bila dipuji.
  • Kita sentiasa merendah diri.
  • Tidak jemu dalam berusaha mengajak orang kepada Islam.
  • Tidak menjauhkan diri dari jemaah walau dicaci manusia.
  • Di dalam organisasi/jemaah, tidak teringin menjadi ketua tetapi tetap bekerja dan menyumbang.
  • Menjadi pemimpin atau pengikut, mana satu tidak menjadi hal.
  • Tidak marah malah gembira, bila muncul seorang yang baru menjadi ketua.

(namun bukan bermaksud tanggungjawabnya sendiri berkurang, kerana amanah bukan dari manusia tetapi dari Allah subhanahu wa ta’ala)

(sumber internet)



Begitulah antara perkara-perkara yang perlu kita perhatikan. Ini hanyalah panduan sahaja sebagai langkah berjaga-jaga bagi memastikan amalan diri kita sendiri bersih dari sifat riak, takabbur dan seumpamanya.


Pekerjaan yang zahirnya baik, tetapi jika diselimuti oleh segala sifat yang batil tersebut, maka sia-sialah di sisi Allah subhanahu wa ta’ala.


Walau bagaimanapun, atas kelemahan manusia, tidak layak sebenarnya kita untuk menilai atau menghukum orang lain ikhlas ataupun tidak.


Cuba kita renungkan betapa besar ikhlas tu perlu wujud pada hati masing-masing . Syaitan sentiasa mengajak diri kita supaya mengkianati Allah subhanahu wa ta’ala.


Oleh itu sentiasalah menyucikan jiwa ini dari perasaan hasad dengki serta riak yang membinasakan diri kita di akhirat kelak.


Hanya Allah subhanahu wa ta’ala sahajalah yang berhak membalas segala amalan. Samada amalan yang baik atau sebaliknya.


Sama-samalah kita berdoa memperbaiki kelemahan diri ini :


Ya Allah,

Perbaikilah hati kami,

hapuskanlah cacat cela kami,

pimpinlah kami ke arah kebaikan,

hiasilah kami dengan taqwa,

kurniakanlah kepada kami ,

taat setia kepadaMu,

sepanjang hidup kami.

Ya Allah,

Jadilah kami ikhlas kepadaMu,

syukur kepadaMu,

bertawakkal kepadaMu,

taubat kepadaMu,

khusyuk kepadaMu.

Ya Allah,

Sesungguhnya kami mohon kepadaMu,

ketetapan di dalam urusan ini,

keazaman di dalam hidayah ini,

tolonglah kami mengingati Mu,

menyebut namaMu,

mensyukuriMu,

baik ibadat kepadaMu.

Amin...



Akhir kata,

Andai terkasar bahasa maaf dipinta,

Bukan niat untuk melukakan sesiapa.




AHMAD PADUKANI


Selasa, 20 Julai 2010

LENGKAPKAN LAH DIRI

sering kali kita tentanya2 atau teruja dengan kehebatan nenek moyang kita kehebatan bangsa melayu satu ketika dulu.

tapi apakah yang diamalkan mereka, apakah rahsia kependerkaan mereka

mereka dahulunya bukan sahaja hebat mengamalkan amalan kependekaan melalui latihan latihan dan latihan ditambah pula dengan amalan kebatinan yg jitu yg meliputi aspek kependekaan dan juga perubatan tradisional.

tetapi bukan itu rahsia mereka, keyakinan lah rahsia mereka
yakin dan pasti akan asal usul kehebatan itu lah yang mejadikan mereka pendekar

apakah ilmu tanpa pengetahuan tanpa isian ilmu ketuhanan??
apakah hidup tanpa sebarang pengertian kehidupan??
apakah erti hidup yang dicipta tanpa pencipta???

sudah pastinya kosong
sudah pastinya tak berisi
sudah pastinya tidak berseri

maka kenapa kita sibuk mencari ilmu tanpa pengertian ilmu itu sendiri, tanpa kefahaman mengenai ilmu itu itu sendiri???

dengan keyakinan ilmu tanpa isian pun sudah berbisa inikan pula bila diisi

sekadar pendapat

mior padukani

Isnin, 19 Julai 2010

Bangsa Buah Pukul

agak2 nya jika wujud bangsa ini bagaimana keadaan nya???

saya baru saja pulang dari melawat Ayahanda di johor mungkin kira2 ini kali ketiga saya datang ke sana.
agak tertarik bila ayahanda mengatakan tentang bangsa buah pukul

maka lahirlah keturunan baru agaknya
seperti JOHAN PADUKANI, AZHAR PADUKANI, AHMAD PADUKANI.

Maka keturunan baru ini aja yg agaknya nya menghargai nilai kekeluargaan dan terus taat setia pada keturunan buah pukul. Yang mana keturunan kami ini bangkit dari ujian bangkit dari penghinaan bangkit dari kejatuhan.

bangsa ini dah berkembang lama tapi, biasalah sebelum tercapai nya kesempurnaan dan bahagia
banyak yang perlu dilalui dihadapi dirempuhi

rasa nya bangsa yang tinggal sekarang tak bisa rebah lagi
tak bisa berundur lagi
tapi kami adalah bangsa yang mampu dan berani BERDIRI


Mior Padukani

Jumaat, 16 Julai 2010

Inilah Didikan Ayahanda Haji Hasyim


Gambar ini menggambarkan 1001 cerita yang boleh diulas.Begitulah selayaknya seorang guru dihormati & dikasihi.Inilah apa yang diterapkan oleh Ayahanda Haji Haji Hasyim kepada setiap Cikgu-Cikgu Khatam & para pelatih Lian Padukan.Dengan perasaan hormat & kasih maka dapatlah keberkatan ilmu yang diberi.Guru sentiasa akan merestui dan mendoakan setiap anak muridnya yang taat.Begitulah juga apa yang kami rasa di Gelanggang Kapar yang dipimpin oleh Cikgu Azhar.Beliau yang tidak kedekut ilmu & pengalaman sentiasa menitik beratkan menghormati & mengasihi guru.

Kenangan Grading

Gambar ini diambil ketika 4 orang pelatih dari Gelanggang Kapar mengambil bahagian dalam ujian kenaikan peringkat pada pertengahan tahun 2009 di Dewan Serbaguna Gombak.Gelanggang Kapar dipimpin oleh Cikgu Nur Azhar a.k.a Cikgu Azhar.Latihan diadakan pada setiap hari Sabtu bermula jam 8.30 malam - 11.30 malam.

Selasa, 6 Julai 2010

Kunjungan Hormat Ayahanda Haji Hasyim

Baru-baru ini beberapa pelatih senior Gelanggang Kapar berpeluang melakukan kunjungan ziarah hormat keatas YM Guru Utama Lian Padukan , Ayahanda Haji Hasyim di rumah Cikgu Hisham Giant.Antara yang hadir adalah saya,saudara Meor Faizal & saudara Ahmad Johannes a.k.a Sammo Hung (Gelaran yang diberi Ayahanda).

Banyak isu & topik yang diperbualkan antaranya isu-isu semasa dalam Lian Padukan,harapan & Misi Guru Utama dan lain-lain.Turut diceritakan juga sejarah perjalanan Ayahanda Haji Hasyim dalam menimba ilmu Buah Pukul dengan guru-guru beliau antaranya Pak Mat Kedidi,Razak Sharif,Pak Talib Nik,Pak Majid Klinik,Pak Atan Air Batu ,Pak Raja Ali G5 dan lain-lain yang panjang untuk disenaraikan disini.

Akhir kata Ayahanda berpesan agar pelatih-pelatih yang dijadualkan bakal khatam tahun hadapan agar berlatih bersungguh-sungguh, memahami ilmu yang diajar serta membantu guru-guru gelanggang semasa latihan.

Dato' Awang Bin Ali S.M.J a.k.a Awang Daik Al-Hakim



Inilah gambar kenangan yang saya dapati didalam blog Lian Padukan Terengganu dan whatthafudge ( Cicit Dato Awang Daik).Lihatlah betapa segaknya beliau.Berdiri sama tinggi dengan 'mat saleh'..Melalui gambar ini menceritakan 1001 cerita tentang dirinya.Inilah pewaris nukil Buah Pukul yang dibawa oleh Y.M Syed Abdul Rahman Al-Yunan.Dialah juga pendekar Silat Sunting yang tewas dengan Syed Abdul Rahman.Dialah juga guru Lian Paduka yang diajar kepada Almarhum Sultan Ibrahim Iskandar Ibni Sultan Abu Bakar (Sultan Ke-2 Johor Moden). Dikhabarkan Almarhum Tuanku merupakan Raja Terkaya zaman itu serta mempunyai ilmu kebatinan serta daulat sebagai Raja Melayu yang tinggi sehingga dikhabarkan berlatih buah pukul diatas meja.Dato' Awang Bin Ali yang sangat rapat kepada baginda diberi tanggungjawab sebagai hakim di Mersing.Sebab itulah Buah Pukul aktif diperluaskan gelanggangnya disekitar Mersing hingga ia sinonim dikenali sebagai Buah Pukul Mersing.

Selasa, 8 Jun 2010

Kelas Tambahan Tertutup (Bagi Bakal Khatam)

Salam saya diminta oleh Cikgu Faizal untuk memaklumkan bahawa kelas tambahan akan dibuat setiap hari Ahad bermula jam 9 pagi bertempat di Studio Lian Padukan Gombak.Kelas tambahan ini hanya dibuka untuk pelatih-pelatih yang dijangka khatam pada tahun 2011.

Sebarang pertanyaan boleh berhubung dengan Cikgu Faizal sebagai koordinator program.

Sekian makluman.

Cikgu Din Misai Menunaikan Umrah


(gambar ihsan liannewskool.blogspot.com)


Salam kepada semua..

Cikgu Shahruddin a.k.a Cikgu Din Misai akan menunaikan ibadah umrah ke tanah suci.Beliau yang juga merupakan Pengerusi Lian Padukan Kuala Lumpur/Selangor akan dijangka bertolak pada pagi Jumaat ini ( 11 Jun 2010).Marilah kita sama-sama mendoakan keberangkatannya sekeluarga agar selamat didalam perjalanan dan peroleh berkah sepanjang menunaikan umrah.Di perjumpaan terakhir kami dekat-dekat 2 minggu yang lepas beliau menyatakan umrah kali ni adalah persediaan kepadanya sekeluarga untuk menunaikan Haji kelak.

Kepada Cikgu Din sekeluarga saya doakan selamat jalan.


Juhann Laksamana

(Dipetik dari blog Lian Padukan Laksamana)

Ahad, 23 Mei 2010

(DERMA KILAT) KEPADA SEMUA WARGA LIAN PADUKAN DAN INSAN MULIA

(BACK TO MY JOB)SALAM UNTUK SEMUA..TABUNG TELAH DI ADAKAN UNTUK MEMBANTU SALAH SEORANG AHLI LIANPADUKAN YAITU'ZAINI' TELAH KEMATIAN AYAH TERCINTA PADA SABTU MINGGU LEPAS BELIAU MERUPAKAN ANAK SULUNG DARIPADA 7 BERADIK,BAGI PIHAK SRIKANDI DAN SELURUH WARGA LIAN PADUKAN MENGALU-ALUKAN SUMBANGAN IKHLAS DARI TUAN/PUAN/SDRA/SDRI AGAR DAPAT MERINGANKAN BEBANAN SAUDARA ISLAM KITA..SEKURANG2 NYA LEWAT MINGGU DEPAN..BAGI AHLI ATAU BUKAN AHLI SILA HUBUNGI SAYA DI NO 0127535142 ATAU TERUS MENYALURKAN SUMBANGAN ANDA AKAUN YANG TERTERA' MOHD.HISHAMUDIN-MAYBANK-(112156371507)..IHSAN ANDA ATAS KEIKHLASAN ANDA TERIMA KASIH DARI SRIKANDI DAN SELURUH WARGA LIANPADUKAN..SEMOGA KEIKHLASAN ANDA SEMUA DAPAT MEMBANTU INSAN INI SALAM TERIMA KASIH..BAGI YANG TELAH MENGHULURKAN BANTUAN SILA SMS KAN NAMA ANDA KEPADA SAYA

(Dipetik daripada blog Lian Padukan Srikandi)

Jumaat, 21 Mei 2010

Corak Latihan Abdul Razak Shariff a.k.a Abang Yak

Pasti anda pembaca kenal akan nama ini...tidak keterlaluan dia boleh diklasifikasikan sebagai salah seorang lagenda didalam Lian Padukan.Penerbitan artikel ini bukanlah bertujuan untuk mengagungkan tokoh ini tetapi agar apa yang dipaparkan menjadi kayu pengukur kepada latihan yang kita jalankan.Beliau dikatakan tokoh yang bertanggungjawab menyusun secara sistematik permainan Lian Padukan bersama seorang lagi tokoh yang tidak asing iaitu Guru Utama Ayahanda Haji Hasyim yang merupakan anak murid didikannya.Apa pun marilah kita sama-sama menyedekahkan surah Al-Fatihah kepada Arwah Abang Yak.Semoga beliau ditempatkan bersama golongan orang-orang yang beriman dan beramal soleh..Amin.

Abang Yak atau nama sebenarnya Abdul Razak Bin Shariff semasa hayatnya merupakan ahli perniagaan yang berjaya.Permainan Lian Padukan diperkenalkan kepada Ayahanda oleh Syed Ahmad Syed Idrus (Pak Mat Singa).Oleh kerana Pak Mat Singa ketika itu masih menuntut maka Ayahanda dibawa bertemu dengan Arwah Pak Mat Kedidi.Oleh kerana ketika itu ayahanda masih baru maka beliau disuruh oleh Arwah Pak Mat Kedidi untuk menuntut dengan menantunya yang tinggal di No.47 ,Jalan Serampang,Taman Seri Tebrau, Johor Bahru.Menantu Pak Mat Kedidi yang dimaksudkan ialah Abang Yak.Maka disitulah bermula hubungan murni mereka berdua.


Mengikut Ayahanda,Abang Yak amat mementingkan ketahanan dan kekuatan fizikal (Physical fitness).Setiap petang Abang Yak dan Ayahanda akan berjogging untuk memantapkan stamina.Setelah itu dilanjutkan latihan dirumah beliau.Ayahanda akan diberi minum susu.Latihan Angkat Berat turut ditekankan agar berfizikal mantap dan sasa.

Latihan diteruskan dengan diajar jurus wajib sehingga mantap perbuatan dan kefahaman.Mengikut Ayahanda lagi,semasa sesi latihan buah pukul Abang Yak tidak memberi sebarang ruang untuk dirinya di'sentuh' oleh muridnya.Latihan yang ganas dan zalim diterapkan agar anak muridnya terbiasa dengan suasana pergaduhan diluar.Dengan corak latihan ini beliau berharap agar anak muridnya tidak takut dan berani "BERDIRI"
Prinsip latihannya GANAS,KERAS DAN PANTAS.Cogankatanya BERDIRI MUSUH MASUK UKUR TUMBUK.Mengikut Abang Yak lagi penerapan corak latihan seperti ini wajib untuk pelatih Lian Padukan agar SASA & BISA serta BISA & SASA.Mengikut Ayahanda, Abang Yak sebagai seorang guru buah pukul mesti Ganas dihadapan anak muridnya barulah segala ilmu yang diberikan ikhlas.Hasil latihan bersama Abang Yak inilah yang mempengaruhi Ayahanda didalam perjuangannya bersama Lian Padukan.

Dalam pada itu mengikut Ayahanda pelajaran yang pertama diajar oleh Abang Yak ialah merafak sembah..dalam pelajaran ini ayahanda diajar cara sebenar dalam menghormati seorang guru.

Semoga apa yang dipaparkan mendapat manfaat untuk kita semua dalam memajukan diri didalam permainan Lian Padukan. GANAS..KERAS..PANTAS!!

(Dipetik dari blog Lian Padukan Laksamana)

Selasa, 18 Mei 2010

Bersatu Teguh



Hasil keteguhan Bai'ah maka lahirlah kesetiaan yang meneguhkan kesatuan dan penyatuan dipimpin Amirul Mukminin.

Isnin, 17 Mei 2010

TAKZIAH KEPADA ZANI SEKELUARGA

Kami dari gelanggang Lian Padukan Kapar ingin mengucapkan Takziah kepada Zani Sekeluarga ( Zani pelatih Lian Padukan Gelanggang Selayang) diatas kepulangan ayahanda tercinta ke Rahmatullah akibat kemalangan di Cheras pada Sabtu malam minggu.

Semoga Allah s.w.t mencucuri rahmatNya dan roh ditempatkan didalam golongan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.Kepada Zani sekeluarga semoga tabah menghadapi kenyataan dan ketentuan Illahi.

Al-Fatihah.

Jumaat, 14 Mei 2010

NAGA TIDUR USAH KEJUT,SPONGEMOK !!

Pelik Bin Ajaib..manusia kerana tamak sanggup mengadu dombakan orang lain kerana dia sebenarnya sedar bahawa dia tidak mampu BERDIRI dihadapan orang yang difitnah maka diajaknya orang-orang dungu bersama-sama dia.Kenapa mesti dia lakukan?? hanya diri sahaja yang tahu.. (mungkin cemburu..mungkin dengki..tamak..tak sedar diri..)Namun pesanan ikhlas saya kepada dia..Usahlah dikejutkan Naga yang sedang tidur! Kalau kail panjang sejengkal usahlah diduga lautan dalam ( pergi je pancing kat kolam..sebab di tepi laut pun tak layak)

Tidakkah dia sendiri sedar apa yang berlaku pada dirinya sendiri? Muhasabahlah diri anda..Tengok kembali apa yang pernah berlaku.Orang lain berniaga dia nak berniaga..
tapi tipu duit orang sana sini..dah la pula tak menjadi pula apa jua yang diusahakan..Ada rakan kongsi yang setia ditikamnya dari belakang..dihumbannya kawan didalam tirai besi.Diporak perandakan masjid kawan tu (dahsyat sungguh akhlak dia ni.Secara kasarnya inikah didikan dan asuhan yang yang dia terima sejak masih kecil hingga berfizikal besar)..dari mana hasil pendapatan diri sebagai ketua keluarga?? Takkan mengharap belas ihsan isteri kot....(tak gentleman langsung..)

Terbaru pula nak start perniagaan lagi berhampiran tempat yang diludah..kenapa dengan tempat sekarang?? Takut Ah Long ke? Lari dari hutang ke?? Takut dicari orang yang ditipu?? Tempat sedia ada pun tak menjadi nak start tempat baru(apa punya strategi perniagaan yang dipakai pun tak tau lah...)Mana nak menjadi perniagaan jika sendiri tidak menguruskan perniagaan secara day to day( Orang jadi MD dia pun nak juga)Asyik 'seberang air' memanjang(Huh..mungkin inilah model Mat Jenin alaf baru)

Dia ni agaknya berangan nak jadi superman(semua nak jadi..)dengarnya di perantauan dikhabarkan kepada semua orang dialah Ultraman dapat pukul raksasa putih(betul ke cerita tu?? kat sini menikus bagai nak rak..)Setiap cerita yang dikhabarkan semuanya dialah PM..dialah Superman..dialah Ultraman (baik jadi spongebob jelah tak kacau orang malah disayangi kanak-kanak)

Hentikanlah kerja yang sia-sia tu 'spongemok'.Tak payahlah berlagak Kucing kalau diri tu tikus..Tak payahlah junjung Firman Allah s.w.t minta belas konon dikhianati..
Baik junjung FirmanNya memohon maaf kepada rakan taulan samada yang masih bersama atau yang pernah dikhianati..kerana esok lusa entah-entah dengan diri tergadai maruah akibat perbuatan tangan sendiri.Usahlah cemburu kejayaan orang lain malah ambillah contoh untuk berjaya.Sentiasa audit diri(tau tak maksud audit,spongemok?? kalu tak tahu tak payah susah jadi businessman).

(Artikel ini diambil dari LP Laksamana )

BENARKAH GERAN TANAH DICURI DARI ATOK??

Agak kasar tajuk kali ini..maaf jika ada yang terasa atau tersinggung hati tapi biarlah mereka nak terasa sebab menyinggung keluargaku..

Benarkah apa yang diperkatakan oleh saudara sepupu sepapatku? Benarkah Geran Tanah dicuri dari arwah atok?? soalan ini menghantui keluargaku sejak sekian lama.Namun semasa hayat Atok tiada pula dituntut olehnya sendiri atau disuruh orang untuk mengambil geran tanah yang dikatakan dicuri...mengapa terjadi begitu??? Mengapa bila atok sudah tiada baru buat-buat rasa bertanggungjawab atas kehilangan...pastinya terdapat agenda tersembunyi oleh keluarga pakcik-pakcikku.Tapi persolannya mampukah mereka mengerjakannya?..mengusahakannya?..memastikan ia membuahkan hasil? Kenapa apabila terzahir tanah yang sebenarnya diserahkan kepada yang berkemampuan benar-benar subur ,menjadi tanamannya dan hasilnya yang lumayan (syukur Alhamdulilah) kini sibuk direbutkan oleh pakcik-pakcikku yang tamak haloba? Tidakkah mereka muhasabah diri mereka sendiri layakkah mereka memiliki tanah ini? Adakah mereka mempunyai kaliber atau kemampuan mengusahakan tanah ini? Aku sebagai anak yang juga ahli keluarga sejujurnya mengatakan mereka tidak layak menuntutnya kerana tanah ini tidak lagi dimiliki arwah atok.Pasti mereka terlupa..Atok di akhir-akhir hayatnya telah mengaku dan bersumpah secara penanya bahawa tidak mahu lagi dikaitkan dengan tanah ini.Tapi mengapa pakcik-pakcikku yang dungu lagi haloba masih tetap memarakkan sekam dihati arwah atokku?? Apa salah keluargaku??

Tidak ada cara lainkah untuk menyelesaikan secara berakal selain terus membenih buah-buah fitnah?? Tidakkah mereka lupa akan firman Allah s.w.t bahawa DIA menganugerahkan kerajaan kepada yang haq dan menariknya daripada mereka yang ingkar?
Aku amat berharap pakcik-pakcikku yang pernah menjadi saksi disuatu ketika Arwah Atok menyerahkan geran tanah ini kepada ayahku agar membantuku meleraikan kekusutan ini agar terjawab keputusan yang haq dan menidakkan yang batil agar damai ikatan kekeluarga.Jika pakcik-pakcikku mempunyai kaliber /kemampuan seperti yang dikecohkan kenapa mesti sembunyi disebalik anak? Jemput datanglah rumah kami berhadapan demi menegakkan keadilan.Namun jika tidak harap nasihati sepupu & saudaraku agar henti tomahan yang tidak berasas terhadap keluargaku.

(Artikel ini dipetik dari Juhann Laksamana)

Khamis, 13 Mei 2010

Selamat Hari Guru 2010

Saya mewakili rakan-rakan seperguruan mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua Guru-Guru Lian Padukan terutama kepada guru gelanggang kami Cikgu Azhar,Pengerusi LP Kuala Lumpur/Selangor Cikgu Din Misai dan tidak dilupakan kepada Guru Utama Ayahanda Tuan Haji Hasyim.

Pesanan kepada semua :-

Hargailah setiap tunjuk ajar dan asuhan mereka kepada kita derhaka kelak segala ilmu yang diberi hanya sia-sia kerana tiada keberkatan.Hargailah mereka walau dengan sepotong doa Al-Fatihah.
Terima kasih guru jasamu tetap ku kenang hingga akhir hayat.

Yang Ikhlas,

Juhann Laksamana
(admin)

Sambutan Hari Lian Buah Pukul SeMalaysia

Saya ingin mencadangkan bahawa agar diadakan satu hari khas menyambut hari ulang tahun Permainan Lian Buah Pukul yang diperkenalkan di Tanah Melayu.Tarikh yang tepat bila kedatangan Syeikh Abdul Rahman ke sini sukar ditetapkan kerana terdapat banyak versi dari pelbagai sekolah(aliran) buah pukul.

Maka bertitik tolak dengan itu saya ingin mencadangkan Sambutan Hari Lian Buah Pukul diadakan pada setiap 5hb Januari setiap tahun.Tarikh ini diambil atau dicadangkan kerana pada tarikh inilah Nukil Buah Pukul diserahkan kepada Dato' Awang Ali a.k.a Awang Daik Al-Hakim iaitu pada 5hb Januari 1897.Jika ingin membuat sambutan secara tahun...ini bermakna untuk 5hb Januari 2011 merupakan "Sambutan Jubli Emas Ke-114 Tahun" permainan Buah Pukul wujud di Tanah Melayu.Sambutan ini saya kira penting disamping mengenang jasa guru-guru buah pukul yang telah meninggal dunia atau yang masih hidup,kita dapat mengeratkan silaturahim & ukhwah sesama pengamal Buah Pukul tanpa mengira aliran mana. Tidak kira anda dari perguruan Lian Padukan,Gayang Lima,Gerak Lian,Lian Yunan hatta Buah Pukul Mersing dan lain-lain aliran buah pukul yang tak dapat saya sebutkan sekalipun yang berkongsi moyang pengasas dan pengembang akan duduk semeja beramah mesra,bertukar-tukar pendapat,idea dan interaksi akrab akan terjalin sesama ahli dan pengamal.

Diharap cadangan ini mendapat sokongan para pembaca yang juga pengamal Permainan Aliran Buah Pukul.Komen dan maklumbalas membina daripada saudara-saudari amat dialu-alukan.Sukacita dimaklumkan sekiranya mendapat Green Light saudara-saudari serta restu Ayahanda Guru Utama Tuan Haji Hasyim.Satu pertemuan pertama akan diadakan bagi membentuk Jawatankuasa Penaja bagi menguruskan sambutan ini.Diharap cadangan ini dilihat dari perspektif positif dan ikhlas agar tidak timbul sebarang fitnah dikemudian hari.

Pesanan Guru Utama Ayahanda Haji Hasyim

Salam kepada semua Guru-Guru Khatam dan Pengamal Lian Padukan disemua gelanggang tidak kira dimana pun anda berada.Saya diamanahkan oleh Ayahanda Tuan Haji Hasyim untuk menyampaikan pesanannya yang saya terima dari sistem pesanan ringkas (sms) malam tadi.

Ayahanda menyeru kepada semua sebelum memulakan latihan disetiap gelanggang dibacakan Al-Fatihah dan disedekahakan kepada Allahyarham Mohamad Bin Chik a.k.a Pak Mat Kedidi.

Sekian.Terima Kasih.

Ikhlas dari saya,

Juhann Laksamana
(Admin Blog LianPadukanKapar)

P/S : Jika ada sebarang keraguan terhadap kesahihan pesanan ini boleh rujuk kepada Ayahanda Haji Hasyim sendiri.

Sabtu, 8 Mei 2010

TAKZIAH. PAK MAT KEDIDI PULANG KE RAHMATULLAH


Salam kepada semua ahli gelanggang Lian Padukan Kapar.

Guru Tua Mohamad Bin Chik a.k.a Pak Mat Kedidi telah pulang ke Rahmatullah pada 1.05pagi (8 Mei 2010 bersamaan 23 Jamadilawal 1431).Semoga Allah mencucuri rahmat keatas roh beliau dan ditempatkan didalam golongan orang yang beriman & beramal soleh.
Al-Fatihah.

Selasa, 27 April 2010

Sudahkah Anda Bersedia ?

Sudahkah anda bersedia untuk diuji semasa Majlis Ujian Kenaikan Tahap (Grading) ? Bagaimana latihan perbuatan Pelampas,Jurus 1-4 dan Lian? Adakah anda rasa latihan yang telah lakukan telah memadai untuk menghasilkan keputusan yang baik?

Sudahkah anda benar-benar bersedia untuk menghadapi realiti pertempuran jalanan? Adakah apa yang anda pelajari didalam gelanggang LP anda aplikasi dalam melayari kehidupan?

Jawapan kepada setiap persoalan terletak kepada diri sendiri.Ini hanya pembuka minda fikiran agar saya dan anda diluar sana musahabah(audit) diri sendiri.